Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés

Hiteles vízmérő:

a mérő hitelességét a plombán lévő MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL (MKEH) feliratú bélyegzés igazolja. A hitelesítés érvényessége az elszámolási célú vízmérők esetében a MÉRÉSÜGYI TÖRVÉNY [1991. XLV.] rendelkezése szerint:

  • bekötési vízmérőnél: 8 év
  • mellékvízmérőnél: 8 év

Az érvényességi idő lejártával a vízmérő tulajdonosa: bekötési vízmérő esetében a SZOLGÁLTATÓ, mellékvízmérő esetén a FELHASZNÁLÓ köteles saját költségén az újrahitelesítésről, ill. hiteles mérőre történő cseréjéről gondoskodni.

Ha a felhasználó a tulajdonában lévő mérők hitelesíttetését, illetve az arról való gondoskodást elmulasztja, a szolgáltató az elkülönített mérőeszközzel mért fogyasztás elszámolására vonatkozó SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS-t 30 napos határidővel felmondja.

VÍZMÉRŐ RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉSE (PRÓBAMÉRÉS)

A rendkívüli hitelesítés (próbamérés)elvégzéséhez a szolgáltató a vízmérőt a felhasználó jelenlétében kiszereli. Erről cserelapot állít ki, "RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉS" feltüntetésével. Ezt követően az erre a célra rendszeresített plombával ellátott ládában a mérőt elhelyezi (amelyet a felhasználó saját lakattal lezárhat).

A szolgáltató a rendkívüli hitelesítést (próbamérést) megrendeli, a vízmérőt az MKEH vizsgálati helyszínére szállítja, a rendkívüli hitelesítés időpontjáról a felhasználót értesíti.

Az MKEH által végzett rendkívüli hitelesítésen részt vehet a szolgáltató képviselője és a felhasználó. A rendkívüli vizsgálat eredményét az MKEH jegyzőkönyvbe foglalja.

A kontrollmérés eredményétől függően az eljárás a következő:

Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, a hibás méréssel érintett időszakban az elfogyasztott víz mennyiségét a hibás mérés időtartamának kezdetét megelőző 12 hónap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a hibás mérés időtartama alatt eltelt napok száma szorzataként kell meghatározni.

A hibás mérés időtartama:

  1. a meghibásodás tényleges időpontja megállapítható, a meghibásodás időpontjától az új fogyasztásmérő felszerelésének időpontjáig terjedő időtartam
  2. ha a meghibásodás tényleges időpontja nem állapítható meg, a felek által közösen, becsléssel megállapított időtartam, vagy
  3. a b) pont szerinti megállapodás hiányában az utolsó mérőleolvasásától a mérőcseréig eltelt időszak, de legfeljebb 12 hónap.

Erről a FELHASZNÁLÓ-t - a helyesbített számla megküldésével - értesíteni kell.

A rendkívüli hitelesítés(próbamérés) költségei ez esetben a szolgáltatót terhelik.

Ha a vízmérő a mérésügyi jogszabályoknak MEGFELEL, a próbamérés költségei a felhasználót terhelik, és a reklamált időszakra a vízdíjszámlát a felhasználónak ki kell fizetni.

MELLÉKVÍZMÉRŐ kontrollvizsgálata esetén a hitelesítés és a felülvizsgálat költségeit a felhasználónaknak meg kell előlegezni. (Az eljárás egyébként mindenben megegyezik a fent leírtakkal.)

Ha a felhasználó, az elkülönített vízhasználó az MKEH által végzett hivatalos reklamációs ellenőrző vizsgálat eredményét nem fogadja el, a díjvita peres eljárás keretében folytatható.

 

Online Ügyfélszolgálat

online_ipad

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
Tovább

Mérőállás bejelentés

Vízmérőállás bejelentés on-line, regisztráció nélkül.

segítség Diktálási információ

Bekötési vízmérővel rendelkező felhasználóink diktálási időpontjai

Mellékvízmérővel rendelkező felhasználóink diktálási időpontjai

Idény jellegű felhasználóink diktálási időpontjai

Utca szintű bontásban itt találja a diktálási és leolvasási időpontokat (Fót, Veresegyház, Dunakeszi, Göd, Gödöllő, Vác, Szentendre) bekötési vízmérővel rendelkező felhasználási helyekre vonatkozóan

Call Center

06 (27) 511-511
06 (40) 881-188

Mérőállás bejelentése 0-24h
Műszaki hibabejelentés 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

SZEMÉLYES ÜGYINTÉZÉS

Elintézendő ügye van? Foglaljon időpontot!

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés
captcha
* kötelező mezők