Lakossági tájékoztató! (Vác)

2020.09.23. Vissza a hírekhez

TISZTELT VÁCI LAKOSOK!

A váci szennyvíztisztító telep környezetében és néhány sajnálatos esetben a város egyéb területein is tapasztalható bűzhatás miatt nagyon sok lakossági bejelentés érkezett Társaságunkhoz. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az okokat, amelyek miatt a jelenség tapasztalható.

A szennyvíztisztító telep felújítása és korszerűsítése 2017. végén kezdődött el. A Kivitelezővel kötött megállapodásban rögzítettük, hogy a felújításnak a telep üzemelésének folyamatos fenntartása mellett kell megtörténnie. Ez nagy kihívást jelent mind a kivitelező, mind Társaságunk számára. A napi mintegy 10000 m3 szennyvíz fogadása és kezelése mellett kell felújítani, elbontani a medencéket, illetve vadonatúj műtárgyakat építeni.

A felújítás során átépítésre kerül többek között a rácsgépház, ahol a 16 településről beérkező szennyvíz mechanikai szűrése történik, aminek célja, a szennyvízben található szilárd és szálas anyagok kiválasztása, hogy ne juthassanak az erre az anyagra érzékeny berendezésekre. Jelenleg egy ideiglenes rendszer üzemel a csatornaidegen anyag kezelésére, melynek technológiája eltér a korábbitól. Sajnos ez a daráló érzékenyebb a szennyvízbe kerülő szálas anyagokra, amelyek eltömítik a késeket, csökkentik a daráló hatékonyságát, így a szállas anyagból jóval több jut be az ülepítő rendszerbe, folyamatosan megújuló dugulásokat, üzemzavarokat okozva a telepen.

vac-szennyviztisztito

A fenti képen jól látszik a darálóban felhalmozódott csatornaidegen anyag, amelynek eltávolítása csak emberi munkával, kézzel történhet. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy a szennyvízrendszerbe kerülő háztartási zsiradékok, olajok rendkívüli módon „segítik” a szálasanyag (nedves törlőkendő, fülpálcika, egészségügyi betét, szájmaszk, gumikesztyű, stb.) összetapadását, ami üzemzavart okoz.

További problémát jelent a szennyvízcsatorna-rendszerbe bekerülő csapadékvíz is. Egy-egy eső során olyan nagy mennyiségű csapadékvíz kerülhet a hálózatba (illegálisan) aminek elvezetése már meghaladja a rendszer kapacitását és ez sajnos azt eredményezheti, hogy a csapadékvízzel a szennyvíz egy része is kijuthat a csatornából. Természetesen minden ilyen esetet a hatályos előírások szerint kezeli Társaságunk, de a felmerülő bűzhatás érzékenyen érintheti a környék lakóit.

Szintén a bűzhatás fokozódását okozza az utóülepítő medencék felújítása során a már leülepedett iszap eltávolítása, felkeverése, de ez sajnos elkerülhetetlen. Természetesen igyekszünk a lehető legjobban csökkenteni az olyan beavatkozásokat, amelyek kellemetlenséget okozhatnak a környékbelieknek. Ez a munkarész várhatóan ezen a héten befejeződik és az erőteljes bűzhatás érezhetően csökkenni fog.

A szennyvíztelep felújítása és korszerűsítése mindezek mellett megfelelő ütemben halad. A régi biológiai medence már elbontásra került, egy új, nagyobb kapacitású medence vette át a szerepét. A rácsgépház felújítása folytatódik, ennek végén, előre láthatóan 2021 év első felében, kerül beépítésre az a biofilter rendszer, melynek feladata a normál üzemi szaghatás további csökkentése lesz.

A rekonstrukció a korszerű tisztítási technológiák kiépítését célozza, a biztonságos üzemeltethetőség és a környezet védelme érdekében. A DMRV Zrt. és a kivitelező is mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkálatok ideje alatt, mely tehát egyszerre jelent építési és üzemeltetési tevékenységet, a lehető legkevesebb kellemetlenséget és kényelmetlenséget okozzon a város lakosainak, az itt élőknek.

Ugyanakkor a Felhasználókat is kérjük arra, hogy segítsék munkánkat a felelős csatornahasználattal! Tartózkodjanak az oda nem illő anyagok (nedves törlőkendő, egészségügyi betét, szájmaszk, gumikesztyű, konyhai hulladék, stb.) wc-n való lehúzásától, a háztartási zsiradékok lefolyóba öntésétől, a csapadékvíz szennyvízcsatornába vezetésétől.

Bízunk abban, hogy a váci szennyvíztelep rekonstrukciójának és felújításának befejezésével a lehető legkisebbre csökken majd az Önöket érintő kellemetlen szaghatás. Addig is kérjük megértő és támogató türelmüket!

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŰ
ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2020.01.01-től

Mellék vízmérők diktálási rendje 2020.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Lakossági tájékoztató! (Vác)
captcha
* kötelező mezők