Vízminőségi jellemzők

A vízminőség ellenőrzésre vonatkozó jogszabályok előírásai alapján a termelt és szolgáltatott ivóvízből elvégzett fizikai, kémiai, bakteriológiai biológiai és toxikológiai vizsgálatok során mintegy 100 komponens meghatározására kerül sor.

A vízminőség ellenőrző vizsgálatokat a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által akkreditált laboratóriumok végzik.

A DMRV Zrt által szolgáltatott ivóvíz minőségét a Társaság és az illetékes Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének laboratóriumaiban -egymástól függetlenül - rendszeresen ellenőrzik.

Az ivóvíz fizikai vizsgálata a szín, szag, íz, hőmérséklet meghatározását jelenti. A kémiai vizsgálatok során az ivóvízben lévő szerves és szervetlen összetevőket határozzák meg. A szervetlen alkotórészek között az élettani szempontból fontos ásványi sók (kalcium, magnézium-vegyületek, stb.), mikroelemek (vas, cink, réz, foszfor stb.) mellett nem kívánatos alkotórészek előfordulását is ellenőrzik. Ezek meghatározására szolgálnak a fémvizsgálatok (higany, ólom, kadmium, króm, stb.). Célzott peszticid vizsgálatokkal történik a növényvédőszer-maradékok kimutatása, olajszármazékok meghatározására pedig  a benzol, PAH, klórozott szénhidrogén vizsgálatokat alkalmazzák.

Az ivóvízben lévő ammónium, nitrát, nitrit mennyiségének meghatározása elsősorban a csecsemőkorban kialakuló methaemoglobinaemia (kékvérűség) megbetegedés kialakulásának megelőzése miatt fontos.

Bakteriológiai és biológiai vizsgáló módszerekkel lehet kimutatni az ivóvízben esetlegesen előforduló mikroszkópos élőlényeket (pl. algákat, gombákat, magasabb rendű szervezeteket), valamint meghatározni a vízminőséget bakteriológiai szempontok alapján (indexekkel: telepszám meghatározás, coliform-szám, E.coli-, Enterococcus szám)A toxikológia vizsgálatok az ivóvízben lévő, emberi szervezetre káros anyagok kimutatására alkalmasak. Az ivóvíz szennyeződésének veszélye esetén (pl. árvíz, belvizes elöntések, műszaki hiba) a DMRV Zrt. vízminőség ellenőrző és műszaki egységei azonnali beavatkozással elhárítják az ivóvíz minőségét veszélyeztető üzemi vagy környezeti károkat, és helyreállítják a biztonságos ivóvíz szolgáltatást.

A termelt és szolgáltatott ivóvíz minőségének ellenőrzése során munkatársaink vízmintákat vesznek a vízbázisokon a termelő kutakból, a szivattyútelepeken, a víztároló medencék vizéből, a közegészségügyi hatóság által kijelölt hálózati pontokról és a fogyasztói csapokról.

Évente kb. 10000 vízmintát elemeznek laboratóriumainkban a szakembereink.

Társaságunk másik alapszolgáltatása a szennyvízelvezetés és -tisztítás. A tevékenység folyamatos ellenőrzését - környezetvédelmi szempontból- biztonságos ellátását szintén megfelelően felkészült akkreditált laboratórium kontrollálja, mintegy 1200 szennyvíz- és szennyvíziszap mintát vizsgálva évente.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
7:00 - 19:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Vízminőségi jellemzők
captcha
* kötelező mezők