Lakossági tájékoztató a szélsőséges időjárási helyzetek hatásairól

Az éghajlatváltozás egyre erősödő hatása a víziközmű szolgáltatást kiemelten érinti. A szélsőséges hosszú ideig tartó nyári aszályos időszakok, illetve a rövid idő alatt lehulló extrém mennyiségű csapadék mind az ivóvízellátást, mind szennyvízelvezetést biztosító rendszerek működését egyaránt befolyásolják.

Az elmúlt év különösen száraz nyarán a fogyasztók által felhasznált locsolóvíz, többek között az egyre elterjedtebb, nagy mennyiségű ivóvizet használó automata locsolórendszerek miatt, egyes területeken az ivóvízellátást lehetetlenítette el. Ugyanakkor idén helyenként özönvízszerű csapadék miatt a szennyvízelvezető rendszerek terhelőnek túl és öntenek ki. Ezzel szemben átlagos időjárási körülmények között a víziközmű rendszerek megbízhatóan működnek, a tervezett feladatukat ellátják.

Társaságunk folyamatosan biztosítja a lakosságnak az egészséges, tiszta ivóvizet. A megnövekedett – és sok esetben túlzott - felhasználói igényeket csak kapacitásaink teljes kihasználásával tudjuk biztosítani. Extrém esetben sajnos még úgy sem.

Éppen ezért igyekszünk a legtöbb fórumon felhívni a figyelmet a felelős ivóvízfogyasztásra. Számítunk Felhasználóink környezettudatos gondolkodására, az ésszerű vízfelhasználásra. Egy kis odafigyeléssel, toleranciával nem csak a mi munkánkat segíthetik, hanem a többi felhasználót is megkímélhetik az esetleges vízhiányoktól. Néhány egyszerű módszerrel nagymértékben csökkenteni lehet a kritikus időszakok vízfelhasználását. Például a medencetöltések, autómosás mellőzésével, az ivóvíz locsolásra való felhasználásának optimalizálásával, az automata öntözőrendszerek kikapcsolásával.

Sajnos az is problémát okoz, ha túl sok a víz. Szennyvízelvezető rendszereink üzemeltetése során mindenütt tapasztaljuk esőzés, hóolvadás során több-kevesebb csapadékvíz megjelenését a rendszerben. A csapadékvíz befolyás elsődleges oka, ha a területen a csapadékvíz elvezetés nem megoldott az utcákon összegyűlő csapadék a csatorna fedlapoknál befolyik a hálózatba. Emellett egyes, sűrű beépítettségű területen az ingatlanokon összegyűlő csapadékot az ott lakók a tiltás ellenére szándékosan juttatják a szennyvízrendszerbe.

Kisebb mennyiségben a szennyvízrendszer elvezeti a befolyó esővizet, de nagyobb csapadékintenzitás esetén a csatornák megtelnek és a kritikus helyeken kiöntenek. Ilyenkor a csatornából kifolyó csapadékvízzel kevert szennyvíz az utcai tisztítóaknákon keresztül kifolyik és a terepviszonyoknak megfelelően önt el közterületet és magánterületeket, kerteket is.

A legrosszabb a helyzet azokon a helyeken, ahol – a tiltás ellenére – a terepviszonyok miatt úgy készültek el egyes épületek közvetlen (gravitációs) csatornabekötései, hogy a bekötött épület padlószintje az utcán lévő csatornaaknák fedlapszintjénél alacsonyabb. Ilyen helyeken a feltelő közcsatornából a csapadékvízzel kevert szennyvíz közvetlenül a házban lévő padlóösszefolyón folyik ki. Ezeken a helyeken az épületeket a belső (házi) szennyízelvezető rendszer átalakításával, a mélyen fekvő helyiségek szennyvízelvezetésének nyomott (szivattyús) rendszerű átalakításával, vagy a helyiségből kivezető csatornacsőbe visszacsapó szelep beépítésével lehet utólag megvédeni. A javasolt átalakítások az ingatlan belső rendszerét érintik, azt az ingatlan tulajdonosa saját költségén végeztetheti el.

A szennyvízrendszerben a nagy mennyiségű csapadékvíz megjelenésének további közvetlen kára, hogy a csatornákban lévő üledék (hulladék) egyszerre, nagy mennyiségben mosódik be a szennyvízátemelőkbe, ahol az átemelőszivattyúk dugulását okozza. A szivattyúdugulással a szennyvíz továbbítás megszűnik és a csatorna kiöntése még rövidebb idő alatt bekövetkezik. A szennyvízcsatornába jutó csapadékvíz fölösleges többletterhelést okoz a szennyvíztisztító telepeken is, ezért annak csökkentése ebből a szempontból is fontos.

A szennyvízrendszer csapadék túlterhelését elsősorban a megfelelően kialakított csapadékelvezető rendszerek építésével és folyamatos karbantartásával lehet megakadályozni. Ha a településen a csapadék elvezetés megoldott, csapadék értelemszerűen nem, vagy csak nagyságrenddel kisebb mennyiségben kerül a szennyvízrendszerbe.

Kérjük, fogadják el, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek hatását a víziközmű hálózatok nem fogják tudni megoldani. Üzemeltetőként mindent megteszünk az ivóvíz-hálózat és a szennyvízelvezető rendszerek üzembiztos működéséért, de nagy szükség van a felhasználók tudatos és észszerű együttműködésére is.

Előre is köszönjük együttműködésüket! Ne feledjék, a víz kincs!

 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Lakossági tájékoztató a szélsőséges időjárási helyzetek hatásairól
captcha
* kötelező mezők