Lakossági tájékoztató a gödi ivóvízhálózaton szolgáltatott víz minőségével kapcsolatosan

2022.05.17. Vissza a hírekhez

1. Honnan kapják a Gödi lakossági fogyasztók a vizet?

Göd település közműves vízellátását a gödi Duna-parton található vízbázison létesített 20 db parti szűrésű vízkészletre telepített fúrt kút biztosítja.

2. A Gödi ivóvízhálózaton szolgáltatott víz minősége, és annak ellenőrzése

A közüzemi hálózaton szolgáltatott víz minőségének ellenőrzését a DMRV Zrt. a vonatkozó jogszabályok (a közcélú ivóvízművek, valamint a közcélú szennyvízelvezető és -tisztító művek üzemeltetése során teljesítendő vízügyi és vízvédelmi szakmai követelményekről, vizsgálatok köréről, valamint adatszolgáltatás tartalmáról szóló 16/2016. (V. 12.) BM rendelet, illetve az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet) előírásai, illetve a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által jóváhagyott vízvizsgálati ütemterv szerint évi mintegy 26 hálózati vízminta elemzésével végzi. Ezen felül évi négy alkalommal (összesen 80 minta) végezzük a kutak, havi egy alkalommal a víztisztító technológia ellenőrzését. A vízbázishoz kapcsolódóan 11 figyelőkút mintázását végezzük a hatósági előírások alapján, évi egy alkalommal.

A vizsgálati eredmények szerint a gödi közüzemi hálózaton szolgáltatott víz minősége teljes mértékben megfelel a vonatkozó jogszabályi határértékeknek és parametrikus értékeknek.

3. A Gödi Ipari Park beruházás tervezett ipari vízellátása milyen hatással van a Gödi vízellátásra?

Hangsúlyozzuk, hogy Göd település meglévő ivóvíz hálózata és a település területén létesülő ipari vízellátás közművei egymástól függetlenek, a vizek egymással nem keverednek, sem a vízműtelepen, sem a távvezetékekben. Nem kerülhet az ipari vízbázison termelt víz az ivóvízhálózatba.

4. Mi a DMRV Zrt. álláspontja a sajtóban megjelent, a Gödi Ipari Park környezetében található talajvíz kutak vizsgálati eredményeivel kapcsolatban?

A DMRV Zrt. a Göd-ÉRT Egyesület honlapjáról a https://www.godert.hu/hirek/ linken keresztül letölthető, a Lawand Mérnöki Iroda Kft. által, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület megbízásából készített talajvíz vizsgálati szakvélemény alapján ismerte meg az ügy részleteit.

A szakvélemény 3 db, a Bálint Analitika Kft. által mintázott, magántelken található, locsolási célú talajvíz kút vizsgálati eredményeit elemezte. Az elemzés Lítium elem, valamint N-metil-2-pirrolidon (NMP) oldószer jelenlétét mutatta ki.

A Lítium koncentrációja a vizsgált mintákban 2,32 - 4,39 μg/l, az NMP koncentrációja 12,4 – 17,8 μg/l értékek között szórt. A Lítium mennyiségével kapcsolatban maga a szakvélemény is leírja, hogy egyes ásványvizek Lítium koncentrációja (200-220, 140 μg/l) sokszorosan meghaladja a talajvíz kutakban mért értéket, ezen kívül a geológiai viszonyok (vulkanikus eredetű kőzetek jelenléte) is indokolhatják a detektálható Lítium szintet a talajvízben. Tehát a jelenlegi ismereteink birtokában úgy ítéljük, hogy a Lítium kimutatása a talajvízben (és nem az ivóvízben!) semmilyen egészségügyi kockázatot nem hordozhat.

Az említett mintavételi helyen kimutatott NMP elem forrásának, lehetséges hatásainak, jelentőségének megítélése az elvégzett egyszeri vizsgálat eredményei alapján nem lehetséges, azzal kapcsolatban a jelenlegi ismeretek birtokában semmilyen megalapozott kijelentés nem tehető.

A Göd-ÉRT Egyesület által vizsgált magánkutak a Samsung SDI és a Duna vonala között helyezkednek el, nagyjából 1 km-re a létesítménytől. Ez a terület a DMRV Zrt. Gödi vízbázisának utánpótlódási területén kívül esik. Amennyiben a szóban forgó oldószer a talajvíz útján terjed, úgy a vízbázist a vizsgálatok alapján még hosszú évtizedeken keresztül biztosan nem fenyegeti veszély.

5. Mit tesz a DMRV Zrt. az ügy megnyugtató rendezése érdekében?

Az eddig elvégzett egyszeri vizsgálat nem elegendő arra, hogy bármilyen következtetést lehessen levonni az anyagok jelenlétének okáról, illetve a lehetséges hatásokról, ez további, a környezetvédelmi jogszabályok szerint elvégzett vizsgálatok alapján lesz lehetséges. A DMRV Zrt. a továbbiakban teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal a teljes körű tényfeltárás elvégzése során, és addig is fokozottan ellenőrzi a hálózaton szolgáltatott víz minőségét, erre a két paraméterre kiterjedően is.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Lakossági tájékoztató a gödi ivóvízhálózaton szolgáltatott víz minőségével kapcsolatosan
captcha
* kötelező mezők