Sajtóközlemény

2021.06.23. Vissza a hírekhez

SAJTÓKÖZLEMÉNY a DMRV Zrt. szolgáltatási területén elrendelt vízkorlátozásokkal kapcsolatban

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. működési területe nagyrészt a Budapestet körülvevő agglomeráció településeit foglalja magában. Az agglomerációs terület jellemzője a dinamikus népességnövekedés, amely a rendszerváltást követő időszakban a népességmozgási trendektől függően kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan fennállt, a terület lakosságszáma jelenleg is trendszerűen növekszik. Mind Szentendre és vonzáskörzete, mind a Dunakeszi-Vác tengely, mind Veresegyház, Gödöllő térsége rendkívül népszerű célpont a főváros környékére költözők vagy a fővárosból kiköltözők között, így a térség lakosságszáma az utóbbi évtizedekben megtöbbszöröződött. Ez a tendencia megjelent a vízigényekben is.

A jelenlegi vízellátó rendszer a folyamatos fejlesztések ellenére a nyári kánikulai csúcsidőszakok idején, több esetben minden műszaki és rendszerirányítói erőfeszítésünk mellett sem volt képes teljes mértékben kielégíteni a háztartási vízigényeket, ezért napokig tartó vízkorlátozást voltunk kénytelenek elrendelni. Az elmúlt években ez számos települést érintett. A vízkorlátozás ellenére sajnos vízhiány is fellépett a hosszan tartó kánikulai időszakban a vízellátó rendszer kritikus részein, mely az ott élő lakosok és helyi önkormányzatok számára nagy megterhelést jelentett.

Az elmúlt napok rendkívül forró és száraz időjárása az utóbbi nyolc év legmagasabb vízfogyasztású időszakát idézte elő, ennek következtében a Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszeren, ezen belül is a Pilisi medencében ellátási problémák jelentkeztek az ivóvíz szolgáltatásban. Az OMSZ előrejelzése alapján sajnos erre kell készülnünk a következő napokban is, ezért a DMRV Zrt. kérte az érintett Önkormányzatoktól az 1995. évi LVII. törvény 4. § c.) pont és az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 83. § alapján az I. fokozatú vízkorlátozás elrendelését.

Reményeink szerint a II. illetve III. sz. fokozat elrendelésére nem lesz szükség tekintve, hogy korábban sem fordult elő ilyen súlyos vízellátási zavar. Tájékoztatásként leírjuk, hogy a vízkorlátozási terv tartalmaz II. és III. sz. fokozatot is. A II. sz. fokozat azt jelenti, hogy az I. sz. fokozatban elrendelt terjedelmen felül felhívást kell intézni a tárgyévben 50 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy napi fogyasztási igényüket 10%-kal csökkentsék. Tilos mindennemű tömlős locsolás és mosás az érintett település egész területén. A III. sz. fokozatnál a II. sz. fokozatban elrendelt terjedelmen felül felhívást kell intézni a tárgyévben 50 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy napi fogyasztási igényüket további 10%-kal csökkentsék. Ezen felül a település jegyzője a DMRV Zrt. képviselőjével közösen, a vízellátási szakági helyszínrajz alapján kijelöli a vízellátásból ideiglenesen napszakonként kizárható településrészeket, és intézkedik a végrehajtásról.

Vízellátó rendszerünk teljes kapacitása mellett a domborzatilag magasabban fekvő területeken a nyári csúcsidőszakon kívüli időszakhoz képest jelenleg alacsonyabb töltöttséggel üzemelünk, de kritikus töltöttségi szint jelen pillanatban egyetlen, felügyeletünk alatt álló víztároló medencében sincs.

Ugyanakkor továbbra is felhívjuk a lakosságot a felelős vízfelhasználás fontosságára és kérjük együttműködésüket azért, hogy a lehető legkevesebb helyen és a lehető legrövidebb ideig fordulhasson elő vízhiány. Köszönjük megértő együttműködésüket!

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Sajtóközlemény
captcha
* kötelező mezők