Szentendre környezeti állapot

KÖRNYEZETI ÁLLAPOT

Szentendre és a környező pilisi települések vízellátására 1975-ben létesítették, egymástól 25 – 50,0 m távolságra, a Regionális Déli Vízbázis RD-1 – RD-11. kútjait, valamint a Sárkányszigeti I. csáposkutat a Duna-ág jobb partjára telepített gyűjtőkúttal. A vízbázis 1978-ban kezdte meg teljes kapacitással az üzemét.

A megnövekedett vízszükséglet biztosítására 1989-1990 években a kútsor kiegészült az RD-12 – RD-17. csőkutakkal.

A kútsor parti szűrésű vizet termel. A kutak talpmélysége ~19,0 m, kivételt képez a RD-2/a. és RD-8/a. kút, amelyek az első vízzáró réteget áttörve a második vízadó réteget csapolják meg.

A termelőkutak a maximális árvízszint fölé kiemelt földprizmával borított betonaknákban találhatóak.

Mivel a Duna Jobbparti településeinek lakossága folyamatosan emelkedik, emiatt a DMRV Zrt. a Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer fejlesztését tűzte ki célul. Ennek eléréséhez Szentendre Regionális Déli vízbázison is folyamatos fejlesztések valósulnak meg, a csőkutak melléfúrásával, és új csápos kutak kialakításával.

A település felől a termelőkutak felé áramló talajvíz minőségi állapotát a74 megfigyelőkútból álló monitoring rendszer üzemeltetésével rendszeresen ellenőrzi Társaságunk.

A vízbázis által szolgáltatott víz minősége első osztályú. A vízmű Szentendre, Pomáz és Budakalász Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Üröm, Solymár, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Tinnye, Pilisjászfalu, Pilisszentlászló irányába tud vizet szolgáltatni.

A vízbázis védőterülete Szentendre, Budakalász és Pomáz településeken található. A terület jelentős része lakott terület, ipari, kereskedelmi létesítményekkel, valamint művelés alatt nem álló, felparcellázott mezőgazdasági területtel.

A vízbázis védőterületén található volt szovjet laktanya területén található korábbi ipari tevékenységből származó alifás szénhidrogén szennyezés felszámolására a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság 2020-2023 között kármentesítést bonyolított le. A kármentesítés az utómonitoring státuszában van. A mikroszennyezőkre vonatkozó szolgáltatott víz minőségének monitoring eredményei honlapunkon a A Szentendre Regionális Déli Vízbázisról szolgáltatott ivóvíz vizsgálati eredményei menüpontban találhatók.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Szentendre környezeti állapot
captcha
* kötelező mezők