Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés

Hiteles vízmérő:

a mérő hitelességét a plombán lévő bélyegzés igazolja. A hitelesítés érvényessége az elszámolási célú vízmérők esetében a MÉRÉSÜGYI TÖRVÉNY [1991. XLV.] végrehajtásáról szóló Kormányrendelet rendelkezése szerint:

  • bekötési vízmérőnél: 8 év
  • mellékvízmérőnél: 8 év

Az érvényességi idő lejártával bekötési vízmérő esetében a SZOLGÁLTATÓ, mellékvízmérő esetén a FELHASZNÁLÓ köteles a vízmérő újrahitelesítéséről, cseréjéről gondoskodni. A mellékvízmérő újrahitelesítésének, ill. hiteles mérőre történő cseréjének költsége a felhasználót terheli.

VÍZMÉRŐ RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉSE (PRÓBAMÉRÉS)

A rendkívüli hitelesítés (próbamérés) elvégzéséhez a szolgáltató a vízmérőt a felhasználó jelenlétében kiszereli. Erről cserelapot állít ki, "RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉS" feltüntetésével. Ezt követően az erre a célra rendszeresített plombával ellátott ládában a mérőt elhelyezi (amelyet a felhasználó saját lakattal lezárhat).

A szolgáltató a rendkívüli hitelesítést (próbamérést) megrendeli, a vízmérőt a vizsgálat helyszínére szállítja, a rendkívüli hitelesítés időpontjáról a felhasználót értesíti.

A hatóság által végzett rendkívüli hitelesítésen részt vehet a szolgáltató képviselője is és a felhasználó is. A rendkívüli vizsgálat eredményét a hatóság jegyzőkönyvbe foglalja.

A kontrollmérés eredményétől függően az eljárás a következő:

Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, a hibás méréssel érintett időszakban a számlázás alapjául szolgáló ivóvíz és szennyvíz mennyiségét az utolsó mérési hiba nélküli elszámolási időszak egy napra számított átlagfogyasztása és a hibás mérés alatt eltelt napok számának szorzataként kell meghatározni. A hibás mérés időtartama:

  1. a meghibásodás tényleges időpontja megállapítható, a meghibásodás időpontjától az új fogyasztásmérő felszerelésének időpontjáig terjedő időtartam
  2. ha a meghibásodás tényleges időpontja nem állapítható meg, a felek által közösen, becsléssel megállapított időtartam, vagy
  3. a b) pont szerinti megállapodás hiányában az utolsó mérőleolvasásától a mérőcseréig eltelt időszak, de legfeljebb 12 hónap.

Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, erről a SZOLGÁLTATÓ a FELHASZNÁLÓ-t - a helyesbített számla megküldésével értesíti. A rendkívüli hitelesítés (próbamérés) költségei ez esetben a szolgáltatót terhelik.

Ha a vízmérő a mérésügyi jogszabályoknak MEGFELEL, a próbamérés költségei a felhasználót terhelik, és a reklamált időszakra a vízdíjszámlát a felhasználónak ki kell fizetni.

MELLÉKVÍZMÉRŐ kontrollvizsgálata esetén a hitelesítés és a felülvizsgálat költségeit a felhasználónaknak meg kell előlegezni. (Az eljárás egyébként mindenben megegyezik a fent leírtakkal.)

A vízmérő szerkezeti vizsgálatát a FELHASZNÁLÓ a próbamérés helyszínén, ha azon nem vett részt, akkor a próbamérés időpontjától számított 8 napon belül kérheti a szolgáltatótól. A SZOLGÁLTATÓ a beérkezett kérelmet követően indítja el vízmérő szerkezeti vizsgálatát az illetékes hatóságnál.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés
captcha
* kötelező mezők