Séta a Duna alatt

2015.04.13. Vissza a hírekhez

Séta a Duna alatt

Több százan vettek részt a hagyományos Visegrád-Nagymaros közötti közműalagút látogatáson

Vác, 2015.04.13. – Idén első alkalommal nyitotta meg a DMRV Zrt. a Nagymarost Visegráddal összekötő Duna alatti közműalagutat az érdeklődők számára. A hétköznapokban műszaki létesítményként üzemelő alagutat csak évente két alkalommal van mód megnyitni a lakosság előtt. Az április 10-11-én megrendezett, kétnapos program nagy érdeklődésnek örvendett, több, mint 750-en jelentkeztek arra, hogy átsétáljanak az 550 méter hosszú, alig 3 méter széles beton alagúton a Duna alatt.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. egész évben számos olyan edukatív programot szervez kicsiknek és nagyoknak, amelynek célja a fogyasztói figyelem felhívása a tiszta vízkincs értékességére, megóvására és a védelmére. Mára már hagyománnyá vált, hogy évente két alkalommal is megnyitják az érdeklődök előtt a Visegrád-Nagymaros közötti közműalagutat. A hétköznapokban műszaki létesítményként üzemelő alagutat kizárólag csak ezen a tavaszi és őszi rendezvényen látogathatja a nagyközönség. Évközben máskor erre nincs alkalom.

A műszaki létesítményt akkor hozták létre, amikor a Bős-Nagymarosi erőmű építési munkálatai miatt a Dunát elterelték, és a meder szárazon állt. A közműalagút ma pontosan ott fut, ahová egykor a nagymarosi duzzasztómű nyomvonalát tervezték. Az 1696. folyamkilométernél nyíló lejáratot kék fedőlapok is jelzik.

A Közműalagútban Nagymaros felől Visegrád irányába hoznak át ivóvizet. Dömös, Pilismarót és Visegrád térségéből pedig a szennyvizet vezetik át a nagymarosi oldalra, amely onnan a váci szennyvíztisztító telepre kerül tisztításra.

A szervezők számos érdekességgel igyekeztek színesíteni a 16 méter magas vízoszlop alatti izgalmas látogatását. A visegrádi oldalon az alagút és a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlatot tekinthettek meg az érdeklődök, míg a nagymarosi oldalon egy, a helyi élőkultúrát és állatvilágot bemutató rendhagyó tanösvényt láthattak a látogatáson résztvevők.

A Magyarországon egyedülálló, mintegy fél kilométer hosszú, és alig 3 méter széles víz alatti alagutat a DMRV Zrt. 2011. óta nyitja meg az előzetesen regisztrált érdeklődő csoportoknak. A látogatás a visegrádi és a nagymarosi oldalról is 25 fős csoportokban indult szakember vezetésével.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
7:00 - 19:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Séta a Duna alatt
captcha
* kötelező mezők